Do czego służy mroźnia szokowa

Mroźnia szokowa to urządzenie, które umożliwia w szybki sposób obniżyć temperaturę żywności bez ubytku na jej wartościach odżywczych. W mroźni szokowej można umieszczać produkty bezpośrednio po gotowaniu, nawet gdy są jeszcze gorące. Zamrażają się tak bardzo szybko, że praktycznie nie tracą walorów smakowych.

Spadek temperatury do takiej, która jest pożądana następuje dosłownie w 90 minut. Takie mroźne wykorzystywane są często w zakładach przetwórstwa żywności, np. w tych które produkują mrożonki owocowe i warzywne. Po segregacji produkty umieszczane są w mroźni pojedynczo tak, by każdy owoc albo właściwie każde warzywo zmroziło się osobno a potem pakowane w worki i w samochodach mroźniach przewożone do magazynów a potem z tych magazynów do sklepów. Cały ten proces przeprowadzany jest w rygorystycznych warunkach. Produkty nawet na moment nie mogą się rozmrozić, ponieważ żadnej żywności nie można zamrażać ponownie. To mogłoby spowodować zatrucie pokarmowe lub przynajmniej niestrawność u osób, które ażeby je w późniejszym czasie kupiły i jadły. Takie mroźne wykorzystywane są też w fabrykach, w których produkuje się gotowe mrożone dania obiadowe. Należą do nich pierogi, kluski, pyzy, kopytka. Te identycznie jak owoce zamrażane są jako pojedyncze sztuki a potem pakowane. Oczywiście cały proces przebiega taśmowo przy pomocy urządzeń. Nikt nie pakuje takich wyrobów ręcznie. Dzięki temu zmrożone są osobno a nie jako wielka bryła lodu. Gdy ktoś mrozi żywność, właśnie pierogi, czy krokiety w domu również powinien najpierw zamrozić je rozłożone na talerzu czy desce, a potem włożyć do woreczka i przechowywać zgodnie z zaleceniami dla poszczególnego rodzaju towarów żywnościowych. Mroźnie szokowe wykorzystywane są także przez firmy cateringowe, które przy ich pomocy schładzają produkty. Dzięki temu w przyszłości po podgrzaniu nie wyglądają jak ugotowane poprzedniego dnia niemniej jednak jak świeżo zrealizowane. Dzięki temu, że spadek temperatury następuje bardzo szybko gotowe dania i półprodukty nie tracą na wartości i smakują jak świeżo przyrządzone.

Sprawdź również informacje na stronie: mroźnia szokowa.