Komory szokowego mrożenia służą do schładzania wprost po obróbce termicznej. Dzięki komorze takie schładzanie następuje bardzo szybko. Zgodnie z tym, co deklarują producenci takich urządzeń, schładzanie produktów następuje w czasie mniej więcej 90 minut.
Wtedy to można zmienić temperaturę potrawy z 70 do nawet 3 stopni. O ile to konieczne komora może zamrozić danie, aby mogłoby dłużej przechowywane. Szacuje się, że po zamrożeniu gotowe dania można przechowywać kilka miesięcy. Istotne jest jedynie to, ażeby rozmrozić je dopiero wówczas, gdy będą spożywane. Po rozmrożeniu nie można ich już zamrozić ponownie. Tak jest także w przypadku deserów lodowwych. Dzięki schładzaniu lub mrożeniu szokowemu, produkty nie tracą ani wartości smakowych, czy odżywczych, ani wagi. Podczas tradycyjnego chłodzenia albo mrożenia wyrobów, które trwa znacznie dłużej, bo mniej więcej 6 godzin ubytek wagi sięga może wynosić dosłownie do 10%. Wszystko przez proces parowania, który w dodatku zachodzi. Komory szokowego mrożenia wykorzystywane są w firmach, które zajmują się przetwarzaniem żywności i produkcją gotowych dań. Dzięki temu, że proces schładzania w komorze szokowej jest tak bardzo szybko, można dzień w dzień wytwarzać sporą ilość produktów. Zyskuje się także w dodatku miejsce, ponieważ każda partia żywności musi być schładzana maksymalnie przez 90 minut a potem już może trafić na magazyn. W ten sposób przygotowywane są produkty garmażeryjne, które sprzedaje się w postaci mrożonej, np. krokiety, pierogi. Komory szokowego mrożenia to urządzenia wyrachowane technologicznie. Dzięki nowoczesnej turnosprężarce, którą wykorzystują, są wysoce energooszczędne. Powinno się dodatkowo pamiętać, że taka komora powinna być w prawidłowy sposób traktowana. Drzwi do komory powinny być zawsze zamknięte. Można je otwierać tylko na czas przenoszenia do niej produktów, które mają być schładzane. Jeżeli drzwi komory będą otwarte, ciepłe powietrze będzie się do niej a dodatkowo dostawać. To sprawi większe zużycie energii przez komorę szokowego mrożenia.
Warto zobaczyć: komory szokowego mrożenia.