Blender kielichowy gastronomiczny to urządzenie, które wykorzystywane jest przez fachowych kucharzy, którzy pracują w restauracjach. Odznacza go to, że ma znacznie większą pojemność niż domowe blendery (nawet do 3 litrów) i większą moc. Dzięki temu nie przegrzewa się nawet wówczas, gdy używany jest wielokrotnie w ciągu dnia.
Nadaje się do krojenia warzyw i owoców na sałatki i koktajle. Poza tym można przy jego pomocy kruszyć lód, czy przygotowywać mrożone napoje na bazie kawy i mleka. Profesjonalny sprzęt, który kupuje się na wyposażenie kawiarni pochodzi od renomowanych producentów. To sprawia, że można łatwo zdobyć części zamienne, przykładowo. noże tnące. Popularny sprzęt, który kupuje się także do kawiarni i lodziarni to automat do bitej śmietany hendi. To dość spore urządzenie, w którym śmietana ubijana jest na bieżąco. Utrzymuje niską temperaturę, co zapewnia świeżość i wysoką jakość produktu. Smak śmietany z takiej maszyny jest znacznie lepszy niż w przypadku śmietany w spray kupowanej w markecie. Dzięki temu, że w maszynie do bitej śmietany utrzymywana jest cały czas świetna temperatura, śmietana ma kremową konsystencję i nie topi się na deserze tak szybko, jak śmietana z puszki. Właściwie każdy, kto planuje otworzyć własny lokal i serwować w nim desery, lody, czy kawy, musi mieć świadomość tego, że zanim pojawią się pierwsi klienci, będzie musiał zakupić wiele sprzętu potrzebnego w pracy na kuchni. Będą to nie tylko miksery, blendery, czy automaty do śmietany. Oprócz tego w takim lokalu musi również znajdować się właściwa lodówka, w której można przechowywać gotowe desery i produkty potrzebne do ich wytworzenia. Jeżeli już wyłącznie lokal nie jest zbyt nieduży, można postawić witrynę chłodniczą w części przeznaczonej dla klientów i tam wystawiać gotowe produkty. Klienci mogliby zamawiać je bezpośrednio z takiej witryny, w której są przedstawiane. Oprócz sprzętem potrzebnym w restauracji, trzeba ją także wyposażyć w zastawę oraz sztućce. Właściwie każdy rodzaj kawy podaje się w innej szklance albo filiżance.
Zobacz: stoły chłodnicze.