Chłodzenie i mrożenie

Innowacyjne metody długotrwałego przechowywania żywności doskonale się sprawdzają. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom możemy oszczędzić czas i przede wszystkim zachować wysokie walory przechowywanej długo żywności. Najzdrowszą żywnością wydaje się ta mrożona i suszona.

Mrożenie umożliwia jednak zachować prawidłowy naturalny kształt, zapach i inne właściwości produktów, dlatego ta forma cieszy się największą popularnością. Komory szokowe pozwalają też w dużym stopniu zaoszczędzić czas, bo dzięki takim komorom czas niezbędny na pełnego zamrożenia żywności jest krótszy niż w sytuacji zwykłych zamrażarek, wręcz tych przemysłowych. Forma mrożenia szokowego polega na natychmiastowym intensywnym obniżeniu temperatury. Takie szybkie obniżenie temperatury sprawia, że można zaoszczędzić na mrożeniu, a przy tym oszczędzamy czas, a kolejną zaletą jest fakt, że oszczędzamy również przestrzeń, bo kolejne partie towarów mogą wychodzić z mrożenia szybciej. Kontenery mroźnicze stosowane profesjonalnie mają spore pojemności. Takie kontenery pozwalają przechowywać w stanie zamrożonym bardzo duże partie, wielotonowe dosłownie partie żywności. Urządzenia takie są jednak bardzo drogie, więc na prawdę często firmy rezygnują z ich zakupów, a wolą wypożyczyć je na dłużej i wówczas koszty są ograniczone. Komory chłodnicze równie bardzo chętnie i na prawdę bardzo często się wypożycza, bo one też są bardzo drogie, a za te najlepsze należy zapłacić często dosłownie po kilkadziesiąt czy kilkaset tysięcy zł. Wybór tej metody wypożyczenia dla wielu jest więc zdecydowanie bardziej opłacalny. Wypożyczenie pozwala też odliczyć pewne koszty i zapłacić mniejsze podatki, co jest dla firmy także korzystne w kontekście finansowym. Dzisiaj firmy próbują możliwie zaoszczędzić pieniądze bez konieczności jednoczesnego pogarszania standardu działania. Jest to niezmiernie ważne zwłaszcza w sytuacji tych firm, które mają stosunkowo ograniczony budżet. Warto dodać natomiast o tym, że każdą ofertę należy najpierw gruntownie prześledzić, żeby stwierdzić, czy na pewno się opłaca.

Zobacz więcej: komory chłodnicze.