Nie da się ukryć, że cały przemysł i branża gastronomiczna jest w teraźniejszych czasach bardzo mocno rozwinięta. Dzięki temu powstaje w wielu miejscach globalnie wiele restauracji i mamy nieograniczony dostęp do jedzenia w sklepach i marketach. Jeszcze ostatnimi czasy swego rodzaju problemem mogło być przechowywanie większej ilości jedzenia.
Natomiast dzisiaj już takiego kłopotu nie ma, bo coraz częściej stosuje się mrożenie szokowe. Najczęściej służą do tego komory szokowego mrożenia. Bez wątpienia wykorzystywane są w tym celu specjalne maszyny, które takie mrożenie umożliwiają. Muszą one koniecznie spełniać wszystkie wymogi sanitarne. Właśnie z tego względu, jeśli ktoś planuje zakup takiego urządzenia to zdecydowanie lepiej unikać tych najtańszych, bo niestety wówczas może okazać się, że nie spełniają one wszystkich wymogów. Czym to grozi? W razie testom będziemy narażeni na płacenie wysokich kar, a tego chyba właściwie każdy z nas chciałby uniknąć. Ponadto przy zakupie takich maszyn warto zwracać uwagę na to, aby były one energooszczędne. Dzięki temu w zasadzie na każdym etapie mrożenia, niezależnie od temperatury nie będą pobierały dużo prądu co ma znaczenie, jeżeli chodzi o prowadzenie danej działalności. Warto wiedzieć o tym, że poprzez nawet niesamowicie szybkie zamrażanie jedzenie zachowuje swój smak, zapach czy aromat. Przy klasycznym zamrażaniu wyroby na prawdę często tracą swoje właściwości, a nawet ulegają uszkodzeniom mechanicznym. Korzystając z przedtem wspomnianych komór zamrażania szokowego w zasadzie przenigdy nie dojdzie do takiej sytuacji, że na zamrażanym jedzeniu powstaną jakieś kryształki lodu. Na ogół wygląda to w ten sposób, że im szybciej zamraża się konkretny produkt, tym lepiej zostanie zachowana jego struktura czy inne właściwości. Bez wątpienia wtedy również żywność jest znacznie lepiej zabezpieczona. Użytkowanie z takich maszyn pozwoli nam na zaoszczędzenie wielkiej ilości miejsca w zakładach produkujących jedzenie, bo będzie można je niemal natychmiastowo zamrażać.
Sprawdź: komory szokowego mrożenia.