Komory szokowego mrożenia i chłodzenia – praktyczne rozwiązanie

Rośnie zapotrzebowanie na przenośne urządzenia, które umożliwiają kontrolowanie temperatury. Zwłaszcza te, które potrafią utrzymać ujemne temperatury cieszą się popularnością. Są wykorzystywane przez sporo firm czy zakładów pracy.

Popularne są chłodnie oraz komory szokowego mrożenia. Te drugie znajdują szerokie przeznaczenie, gdyż można w nich przechowywać przykładowo. lód. Wnętrze takiej komory posiada wiele udogodnień, które znacząco ułatwiają pracę
i optymalizują ją. Posiadają antypoślizgową posadzkę, która zwiększa bezpieczeństwo, dodatkowe kamery, termometry, oświetlenie a także alarm, który włącza się w przypadku zatrzaśnięcia się człowieka od środka. Warto zaznaczyć, że taką komorę z łatwością można otworzyć od środka, dlatego wykorzystywanie z niej jest bezpieczne dla użytkowników. Przenośne kontenery posiadają wszelkie atesty, certyfikaty oraz spełniają wymogi sanitarne i weterynaryjne. To zwłaszcza ważne
w przypadku przechowywania żywności przykładowo. mięs, ryb czy lodów. Komory są bezpieczne dla środowiska i są wyprodukowane z najlepszych możliwych materiałów. Mrożenie szokowe to
całkowicie bezpieczny proces, który polega na błyskawicznym zamienianiu cząsteczek wody na kryształki lodu. To traka technika zmiany temperatury produktu, która nie zmienia jego struktury. Daje możliwość to w bardzo szybkim tempie zamrozić dużą ilość towarów. Na rynku można spotkać również komory, które oferują schładzanie szokowe. Są wyposażone w podgrzewane uchwyty, kurtyny paskowe, które zabezpieczają na przykład. przed wniknięciem do środka wiatru oraz intuicyjny system zamykania i otwierania drzwi. Takie komory w każdym momencie wybieramy według własnych potrzeb. Możemy wypożyczać ja na krótszy lub dłuższy okres czasu oraz dopasować ich wielkość
i szerokość (personalizując własne zamówienie). Ważnym jest, aby stosownie przygotować podłoże pod taką komorę. Musi być bardzo dobrze utwardzona, ale może znajdować się zarówno wewnątrz jak i z zewnątrz. Komory mrożenia i chłodzenia szokowego są fachowym narzędziem pracy, który stosowany jest na całym świecie.

Źródło: schładzanie szokowe.